Je Amygdala: De Emotionele Regisseur van je brein
Je Amygdala: De Emotionele Regisseur van je brein
Klein maar o zo krachtig
In ons ingewikkelde brein waar emoties, herinneringen en reacties samenkomen, speelt je amygdala een centrale rol. Dit ieniemienie orgaan heeft een enorme impact op jouw emoties en bijbehorend gedrag. Nieuwsgierig hoe dit werkt?
De amygdala bestaat uit twee amandelvormige kernen aan weerszijden van de hersenen gelegen in een van de vier belangrijkste gebieden van je brein: de temporale kwab.
Ondanks dat het zo’n klein deeltje van je brein is heeft de amygdala een geweldige impact op hoe jij je voelt.
Zie het als een soort emotionele filter; signalen van de zintuigen en andere breindelen komen de amygdala binnen en daar worden ze gefilterd op basis van emotionele belangrijkheid.
Emoties en Herinneringen
Een van de meest opvallende functies van de amygdala is het koppelen van emoties aan herinneringen. Het stelt ons in staat om emotionele betekenis te koppelen aan gebeurtenissen uit je verleden. Hierdoor kunnen we ze onthouden en erop kunnen reageren. Dit is dus ook de reden dat je nog hele sterke emotionele reacties kunt oproepen bij gebeurtenissen die al jaren geleden zijn.
Vechten, Vluchten of Bevriezen
De amygdala is bedoeld om ons te laten overleven! Door gigantisch snel te reageren op potentieel gevaar. Het activeert onze "fight, flight, or freeze" reactie, die ons voorbereidt om te vechten, te vluchten of stil te staan wanneer we worden geconfronteerd met bedreigingen.
Evolutionair gezien heeft dit onze voorouders in gevaarlijke omgevingen geholpen om op het juiste moment een juiste reactie te geven. Dankzij hun amygdala zit jij deze tekst nu te lezen.
Wat als je amygdala niet goed functioneert?
Wanneer je amygdala niet optimaal werkt worde hier vaak psychische aandoeningen mee geassocieerd. Een overactieve amygdala kan bijvoorbeeld leiden tot overmatige angst. Een slome amygdala zorgt mogelijk voor stoornissen waarbij het moeilijk is om emoties van anderen te herkennen.
Maar je amygdala kan ook fouten maken. Als er gevaar dreigt neemt de amygdala namelijk onmiddellijk het gezag van je hersenen over. Alle aandacht gaat uit naar het gevaar. Hierdoor kun je niet meer flexibel reageren en puur vertrouwen op je geheugen.
Je denkt bijvoorbeeld een slang te zien en verstijft, maar achteraf blijkt het een vervormde stok te zijn. Je ademhaling ging snel en oppervlakkig, je hartslag ging omhoog en je spieren waren gespannen. In je lichaam werd een massa stresshormonen opgewekt. Vooral adrenaline maar ook cortisone wat giftig is voor je brein. Dit maakt namelijk bepaalde verbindingen kapot met als gevolg dat er minder goede prikkeloverdracht ontstaat in de toekomst.
Jouw amygdala resetten!
Hoewel de amygdala grotendeels automatisch reageert op prikkels kan deze zeker worden gereset. Het mooie is dat je zelf niet hoeft te weten welke blokkades erop op dit orgaantje zitten want jouw onderbewustzijn weet dit voor jou. Werken met je zelfherstellend vermogen. Hoe dit werkt? Geen idee. Dat het werkt. JA!
Via mijn breinsessies reset je je amygdala, hippocampus, hypothalamus en hypofyse zodat je brein én de rest van je lijf weer optimaal functioneert.
Een optimale online brein meditatie / visualisatie voor elke gewenst moment van de dag op elke plek van de aarde.
Voor de online brein module in de Herstel Expert Academy ga naar:
https://deherstelexpert.phoenixsite.nl/reset-je-brein-00txpia1fsc6l/
Voor meer modules om je lijf te resetten klik HIER
David Müskens, www.deherstelexpert.nl