De emotionele betekenis achter fysieke ’klachten’
De emotionele betekenis achter fysieke ’klachten’
Kijken naar de patiënt, puur zoals het op de reguliere opleiding geleerd is. De afgelopen jaren gebeurt het gelukkig al steeds minder; de fysiotherapeut wordt tevens echografist, de podotherapeut gaat dryneedling toepassen en de pedicures gaan zich steeds verder specialiseren om extra handelingen te mogen verrichten.
Maar één ding blijft helaas overeind: er wordt vaak alleen nog maar behandeld op het fysieke niveau van de mens. Naast ons fysieke lijf zijn er namelijk ook nog onze emoties. Deze emoties zijn vaak de daadwerkelijke oorzaak van de lichamelijke signalen van ons lijf. Ook is er nog het mentale vlak, ons brein. De manier waarop wij reageren op bepaalde situaties bepaalt namelijk of een klacht snel over gaat of juist veranderd in een chronische klacht. Als laatste is daar nog het spirituele en onbekende vlak waaruit wij bestaan. Dit vlak kunnen wij als mensheid nog niet begrijpen. Maar ondertussen is al wel bekend dat wij energetisch met elkaar zijn verbonden en dat er in ons lijf een zelfherstellend vermogen aanwezig is waar je prachtig mee kunt werken.
Helaas wordt er binnen de reguliere therapie nog te weinig gekeken naar de mens als één geheel.
En mocht de link uiteindelijk toch gelegd worden tussen de fysieke klacht en een psychische oorzaak dan gaat de patiënt vaak weer een volgend traject in bij een ander soort therapeut. Hoe zou het zijn als je bij één en dezelfde therapeut zou kunnen worden behandeld op al deze niveaus tegelijk? In dit artikel laat ik je de link zien tussen lichamelijke klachten en het emotionele niveau binnen de voetenbranche.
Ons lijf verklapt meer dan we denken.
De patiënten lopen vaak vanuit de wachtruimte direct naar het bureau of naar de behandelbank. Terwijl het ook een goed zou zijn om het lijf in stand te bekijken voordat de behandeling wordt gestart. Hieraan is namelijk van alles af te lezen.
Beoordeel allereerst eens de stand van de schouders. Staan ze netjes gelijk of staat de andere kant hoger ten opzichte van de ander? Onze linkerkant van het lijf staat is onze emotionele kant, de vrouwelijke kant, de moeders kant. De rechterkant is de fysieke kant, de mannelijke kant, de vaders kant. Hoe hoger de schouder, hoe meer spanning, hoe meer ballast. In het Duits heten schouders niet voor niks ‘Schultern’. Het woord schuld zit er letterlijk in verwerkt. Mensen met schouderklachten hebben vaak een overmatig schuldgevoel. Dit kan zowel naar zichzelf als naar de omgeving aanwezig zijn. Trekken ze hun schouders op en kruipen ze in hun schulp of steken ze juist hun nek uit boven het maaiveld?
Ten tweede kun je met je wijs- en middelvinger de ruggengraat afgaan van boven naar beneden. Begin bovenin bij de nek en ga zo helemaal naar beneden. Voel of er bepaalde wervels een bochtje vormen of net wat verder uitsteken. De bovenrug speelt op wanneer je je niet gesteund of geliefd voelt. Welke lasten draag je met je mee? Wie of wat zit er op je nek?
De middenrug houdt de lasten van het verleden vast; kwaadheid, je bedreigd voelen. Je wilt met rust gelaten worden. De lage rug geeft vaak een signaal af wanneer mensen niet meer op zichzelf steunen. Aan mensen met een hernia-verleden kun je het beste vragen waar ze die tijd voorafgaand aan de klacht letterlijk onder gebukt gingen. Voelde ze zich belast? Oefende ze teveel druk uit op zichzelf? Legde ze de lat voor zichzelf te hoog?.
In zijn geheel gezien staat de wervelkolom (scoliose) voor het vermogen om sterk en vastbesloten te zijn. Hoe zou het zijn als alle bochten waarin je je hebt moeten wringen er weer uit zijn en weer met een rechte rug vol energie door het leven kunt?
Maar het kan nog specifieker. Elke ruggenwervel heeft namelijk zijn eigen emotionele achtergrond waardoor het verschuift met als gevolg een fysiek signaal van het lijf wat vaak wordt gezien als een klacht. De mensen met schouderklachten hebben vaak nekwervel 6 en 7 en/of borstwervel 1 niet op de plek. Dit zijn de mensen die zich niet goed kunnen uiten, niet kunnen doorbijten, een brok in de keel hebben. Zich makkelijk laten vernederen, zich onderdrukt voelen of lijden in stilte.
Borstwervel 6 linkt volgens de Dorn-methode met diabetes en spijverteringsproblemen. Dit zijn vaak de binnenvetters. De mensen die niet veel loslaten en hard zijn voor zichzelf. Diabetes zelf betekent letterlijk ‘’zoete doorstroom’’, terwijl het juist de mensen zijn die de stroom van het leven lastig toe laten.
Borstwervel 11 en 12 verschuiven bij mensen die problemen hebben, of hebben gehad, met hun omgeving zoals ouders, partner, kinderen, collega’s, buren. Zij zijn vaak onzeker, angstig en zien alleen hun eigen zwaktes. Dit leidt weer tot het fysieke signaal van het lijf in de vorm van huidaandoeningen, eczeem of psoriasis en reumatische ‘klachten’.
Onze knieën staat voor trots, eigenwaarde, en goed kunnen rennen, bewegen, sporten. Wordt een van deze thema’s negatief belast dan gaan de knieën ‘last’ geven. Mogelijk gaat lendenwervel 3 hierbij verschuiven.
Daarna kom je uit bij het bekken. Wanneer er een draaiing aanwezig is betekent dit dat er overmatige spanning op de Illiopsoas staat. Deze spier ‘verkrampt’ namelijk bij aanwezige stress, boosheid, verdriet of andere emoties.. Wanneer er een draaiing aanwezig is in het bekken kun je er automatisch vanuit gaan dat dat het staartbeen, heiligbeen en de onderste lendenwervels ook niet optimaal zijn uitgelijnd. De energie gaat hierdoor niet goed door naar beneden door het lijf. Met als gevolg ‘klachten’ aan onderbenen, enkels en voeten. Hierbij moet je ook denken aan zwakke enkels en voetbogen, koude voeten en kuitkrampen.
Patiënten geven soms aan vaker te zijn gekraakt of manueel behandeld te zijn. Dit voelde vaak tijdelijk verlicht maar telkens ging het lijf toch weer terug in zijn oude positie. Dit is te verklaren aangezien de onderliggende emotionele oorzaak van de scheefstand nooit op haar zogenaamde innerlijke harde schijf is verwijderd. Het lijf staat door de behandeling tijdelijk in zijn rechte stand, maar de blijvende onderliggende emoties zorgen er voor dat het lijf weer terugkeert in zijn oude positie.
Overige veelvoorkomende klachten:
Voetproblemen hebben vaak te maken met het leven volgens standpunten van een ander. Je voelt je bedrukt, te zwaar belast of innerlijk labiel. Het is tijd om een standpunt in te nemen of met twee voeten op de grond te gaan staan.
Verzwik je je enkel. Mogelijk sta je dan niet stevig op je benen. Je voelt je onderdrukt in een richting die niet bij je past of je durft lastig je eigen richting te kiezen.
Eelt staat vaak voor te hard zijn voor jezelf; verharde angstige gedachten veroorzaken een opeenhoping van energie die nergens heen kan.
Likdoorns ontstaan vaak wanneer men ergens veel over piekert, harde pijnlijke gedachten die emotioneel niet te verwerken zijn.
Zo zijn wratten een samenklontering van gedachten van zelfhaat of zelfverwerping. Vind je jezelf lelijk of niet goed genoeg? Waar schaam je je voor?
Eczeem roept om bevrijding van een gezag boven jezelf. Je bent niet in staat om je omgeving duidelijk te maken wat je wilt. Je voelt je belemmerd of geblokkeerd.
Mensen met een hallux valgus zijn vaak mensen die eerst voor de ander zorgen en dan pas voor zichzelf. Ze cijferen zichzelf letterlijk weg. Zij zullen allereerst zichzelf weer op één moeten zetten. En ook hier weer positief blijven denken. Dus niet tegen hun lijf roepen dat het een lelijke vervelende teen is. Want ook dan werkt het lijf niet mee.
Wanneer tenen over elkaar groeien is er vaak onzekerheid over je levensrichting, verwarring over wat je met je leven wil. Zo heeft elke teen en zijn vorm weer zijn eigen kenmerken.
Last van zweetvoeten? Mogelijk ben je onzeker of voel je je onveilig. Je wil jezelf mogelijk bewijzen om erbij te horen. Je zweet ‘doodsangsten’ uit.
Peesontstekingen, zoals hielspoor, ontstaan vaak wanneer je jezelf forceert. Je gaat ergens niet soepel mee om. Je bent onbuigzaam of koppig of zet mogelijk letterlijk ‘je hakken in het zand’.
Achillespeesklachten ontstaan vaak wanneer mensen het gevoel hebben letterlijk niet vooruit te komen. Al met al zijn dit mooie richtlijnen om de klacht te benaderen maar uiteindelijk weet ons eigen onderbewustzijn zelf precies wat er speelt en kunnen we aan de hand van het zelfherstellend vermogen ons lijf weer helemaal resetten.
Inzicht:
De ‘klachten’ waar patiënten mee komen zijn dus eigenlijk hele mooie zinvolle signalen van het lijf. Deze laten precies zien wat er in hun geschiedenis heeft afgespeeld. En daar is haar lijf op gaan reageren. Of zoals de Biologika het zegt: ‘’Het lijf is de spiegel van de ziel’’.
Er ontstaat alleen verandering in ons lijf bij emotionele uitspatting. Het ontstaan van deze ‘ziektes’ hebben een bio-logisch doel: Aanpassen om te overleven.
We zien dingen vaak als fout omdat we de zinvolheid niet begrijpen. Vaak wanneer de patiënt inzicht heeft gekregen ontstaat er al vanzelf meer rust. Inzicht is begrijpen. Begrijpen is loslaten.
Conclusie:
Vraag als therapeut eens wat vaker aan de patiënt wat er zich heeft afgespeeld in de periode voorafgaand aan de klacht. Ben je ervan bewust dat dit niet persé hele grote heftige zaken hoeven te zijn geweest. Het kan zomaar gaan om een man die een belangrijke sportwedstrijd heeft verloren of een puber die zijn geliefde telefoon moest afstaan. De klacht, of nog beter het zinvolle programma, gaat van start als de situatie voor diegene maar erg genoeg was. Wordt dit probleem niet opgelost? Dan is de kans groot dat de kwaal nog langer voortduurt.
De oplossing:
Ben je er klaar voor om jezelf eens een geweldige reset cadeau te geven? Pijnvrij en vol energie van het leven genieten!
Wil je eenvoudig beginnen vanuit huis? Check dan de Herstel Expert Reset Academy
Of 1:1 live aan de slag om jouw mooiste 2.0 versie te creëren met behulp van een waanzinnig uniek live traject .
---------
David Müskens is van oorsprong podotherapeut. Met behulp van van de Nieuwe Medicina-leer van Dr. Hamer. achterhaalt hij de specifieke emotionele oorzaak van een klacht. Om daarna de klacht op te lossen werkt hij als Touch of Matrix therapeut met het zelfherstellend vermogen van het lijf. Werken met de 90% van de hersenen die wij nog niet snappen maar waar we inmiddels wel mee kunnen werken. De patiënt wordt in verschillende sessies zowel fysiek, mentaal, emotioneel als op het voor ons nog onbekende vlak gereset.